Med kameraet forrest i skagensmalernes fodspor

Skagens Museums store fotokonkurrence løb af stablen i weekenden, og 40 nysgerrige deltagere fortolkede Skagen igennem fotos med udgangspunkt i skagensmalernes fotografier.

”Vis os din version af Skagen”. Det var opfordringen fra Skagens Museum til deltagerne i den nyligt afviklede fotokonkurrence på museet.

Omtrent 40 unge deltog i en fotokonkurrence med udgangspunkt i skagensmalernes fotografier, som lige nu udstilles på Skagens Museum i særudstillingen Lige et øjeblik! Skagensmalernes fotografier. De mange fotos giver mulighed for at se det Skagen, der mødte kunstnerne, da de ankom i 1870erne og 1880erne – de lange strande, de store vidder, de vilde fester, de rørende øjeblikke, arbejdet med kunsten og en masse glimt fra hverdage, der var engang. Derfor begyndte dagen med omvisninger i netop Lige et øjeblik! Skagensmalernes fotografier, som skulle give inspiration til resten af dagen.

Deltagerne havde base på Marinestuen i Skagen, hvor de mødtes til frokost, aftensmad og kaffepauser. Efter dagens begyndelse på Skagens Museum drog de ud i Skagen, hvor de skulle tage tre fotografier, som repræsenterede deres version af Skagen – hvad enten det var et blik ind i fortiden, et øjebliksbillede fra nutiden, eller en vision om fremtiden.

Fotos fyldt med historier

Konkurrencens dommerpanel bestod af. Fra venstre:

  • Lars V. Andersen, fotograf og fotokunstner
  • Kalinka Ranfelt, kunstner
  • Kurt Kirkedal, skagbo, tidl. borgmester i Skagen og tidl. bestyrelsesmedlem for Skagens Museum
  • Joséphine Doouet, fotokunstner, kurator og kreativ konsulent på
    Lige et øjeblik! Skagensmalernes fotografier

Dommerpanelet bedømte deltagernes fotografier ud fra fire kriterier. Fotografierne skulle udvise kreativitet og originalitet, gengive en stemning, have en æstetisk kvalitet, og så skulle de skabe associationer til Skagen.

Kalinka Ranfelt Tørngren, en af konkurrencens dommere, er selv billedkunstner og har været en del af Skagens Museums kreative ungegruppe Ægte Ung. ”Det har været en helt fantastisk dag,” sagde Tørngren. ”Der har været mange meget spændende samtaler i dommerpanelet, hvor vi har forskellige kompetencer, og der har været en virkelig hyggelig stemning. Det har været en fryd. Og når vi har været ude blandt deltagerne, har de virket meget glade og engagerede – og enormt interesserede i at komme ud og se Skagen og byens mange forskellige steder.”

Lars V. Andersen er nordjysk fotokunstner, og nød også at være en del af dagens dommerpanel. ”Det var meget interessant at se de forskellige fortolkninger af de fire kriterier, som vi dommere bedømte ud fra. Nogle lagde for eksempel vægt på, at man skulle se, at det var i Skagen, billedet var taget, mens andre lagde mere vægt på fortolkning for beskueren,” sagde Andersen. ”Jeg lærte faktisk en del på dagen, selvom det selvfølgelig ikke var derfor jeg var der. Men det er det, billeder kan, uanset hvem der tager dem, og hvordan de tager sig ud: De danner grobund for samtaler og nye perspektiver. Alle dommerne var enige om, at det var en fantastisk dag med gode fotos, fine snakke, nye perspektiver og nye bekendtskaber.”

Hvorfor udpegede I de tre vinderfotos som dagens stærkeste fotografier?
”De tre fotos fortalte en historie. Det var fotos, man kunne bygge ekstra elementer ind i. De refererede alle til forskellige ting omkring Skagen. I dommerpanelet synes vi også, at de fungerede rigtig godt rent æstetisk og at det var gode kompositioner. De var teknisk rigtig fine, vigtigst af alt var, at de også havde en meget klar historie og talte til beskueren på en anden måde. De rummede meget følelse og indlevelse,” sagde Tørngren.

”Trods dommernes forskelligheder, var vi dog helt enige om hvilke tre billeder der skulle have de tre præmier. I forhold til de ældre fotos af skagensmalerne, kunne man godt se referencer i nogle af billederne, i og med, at man f.eks. så stranden eller de gamle bygninger, som skagensmalerne benyttede og levede i. Mange af dommernes snakke gik på fiskeri, som stadig er vigtigt og den store indtægt for Skagen, og der var klare paralleller til mange af de gamle fotos, hvor man netop ser fiskere og fiskeriet i Skagen udfolde sig, på godt og ondt. Fotokonkurrencens vinderbillede var sågar et billede af en død fisk. Billedet kunne fortolkes og anskues i både i Skagens fortid, nutid og fremtid og den vækkede tanker og følelser i alle os dommere,” sagde Andersen.

 

De tre vinderfotos

1. plads, FREDERIKKE BJØRNAGER, med fotoet Død

 

2. plads, CECILIE MIERITZ, med fotoet Fiskerlivets Fibre

 

3. plads, CECILIE FRICKE (uden titel)

 

Fra venstre: 3. plads Cecilie Fricke, 1. plads Frederikke Bjørnager, 2. plads Cecilie Mieritz

 

Fotografier i fællesskab
Dagen igennem bevægede ivrige fotografer sig altså rundt i Skagen. Nogle tog på havnen, nogle blev omkring museet, og andre bevægede sig så langt som til Grenen.

Erik Geisnæs på 82 år er fra Aalborg, og selvom han og hans kone på 75 betragtede sig selv som lidt udenfor de øvrige deltageres aldersspænd, lod de sig ikke stoppe: ”Vi kunne se, at det var for unge mennesker op til 29 år. Nu er jeg 82 og min kone er 75, og vi tænkte, at vi slet ikke var målgruppen. Så vi ringede min kone til arrangørerne for at høre, om vi kunne deltage. Vi fik at vide, at det kunne være rart at høre, hvordan ældre mennesker ser på det, så vi tænkte, at vi gerne ville med,” sagde Geisnæs.

Geisnæs, der opholdt sig en del i Skagen som barn, brugte endda anledningen til at søge sine rødder: ”Vi har taget nogle billeder af nogle forskellige ting, som vi synes er spændende, og lidt Skagen. Vi var nede ved havnen, hvor der lå et stort, gammelt træskib fra Oslo, som jeg så tog et billede af. Min far kom fra København, men blev adopteret af en familie i Skagen – Geisnæs, en fiskeeksportør – så vi har også taget et billede af det hus, han boede i som barn.”

 

Nanako Sugii på 28 år er japaner og på ophold på Vrå Højskole.

Hendes højskolelærer havde fortalt om konkurrencen, og Sugii greb straks muligheden for at se det nordligste Danmark: ”Jeg er fra Japan, men jeg har været i Danmark siden januar. Jeg studerer fotografi på Vrå Højskole. Det er første gang, jeg er i Skagen, og atmosfæren i byen og på museet er helt særlig. Jeg kan godt lide Museet, og jeg nød virkelig udstillingen med fotografier af skagensmalerne,” sagde hun. Og Sugii var lige præcis en af dem, der nåede helt til Grenen: “Byen er virkelig tæt på havet, så jeg ville tage et foto, der relaterede sig til det. Før jeg kom hertil researched jeg lidt på Grenen, så jeg tog derud og tog nogle billeder. Det var fantastisk.”

 

Mie (i midten) på 24 år fra Aalborg er vokset op med kunsten fra Skagen og har altid været optaget af byen.

På denne dag så hun muligheden for at vise det, Skagen også er: ”Det var vigtigt for mig at tage nogle flotte billeder og få noget, jeg synes er pænt. Og så synes jeg, at mødet mellem det gamle Skagen og den her kæmpe fiskeindustri er virkelig spændende. Skagen er jo egentlig det sidste sted, hvor de her kæmpe containerskibe kan tanke, inden de skal over Stillehavet. Så det synes jeg er rigtig spændende, den her kontrast mellem det lille, pæne, flotte Danmark og den her store, internationale eksportindustri.”

En hel dag med fotografierne forrest i skagensmalernes fodspor blev rundet af med aftensmad på Marinestuen. Herefter drog deltagerne hjem fyldt med oplevelser og nye perspektiver på Skagens Museum, Skagen og kunstnerfællesskabet, der holdt til i byen.

 

Fotokonkurrencen blev afviklet i samarbejde med EU-projektet Open Atelier, som er et interdisciplinært europæisk projekt med fokus på at skabe øget publikumsengagement på museer og i kulturarv på tværs af Europa.